STOP για γκαράζ στο Α’ Νεκροταφείο


Μετά απο εντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων ΣΗΜΕΡΑ το πρωι, αποχώρησαν  τα μηχανήματα των εργολάβων  εταιρίας του Μπόμπολα,για την κατασκευή γκαράζ ,στο χωρο του Α΄Νεκροταφείου,με καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα [θα κοπουν 145 δένδρα].

Ο Μπόμπολας θα επιδοτηθεί σε περίοδο οικονομικής κρίσης με 1,5 εκατ. Ευρώ, 4000 ευρώ τη θέση δηλαδή  το 65% της κατασκευής για ένα έργο που είναι αμφίβολο αν θα τελειώσει ποτέ….Απο τη δημοτική αρχή της Αθήνας  θα παραχωρηθεί δημόσια έκταση που ανήκει στο Δήμο της Αθήνας ,στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Το έργο αυτό αφορά επιδότηση, παραχώρηση δημόσιας έκτασης και εκμετάλλευση.

Οπως αναφερει σε ανακοινωσή της η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ

»Το ζήτημα των υπόγειων χώρων στάθμευσης αποτελεί μια ακόμα αρνητική περιβαλλοντική παρακαταθήκη των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς έχουν χαρακτηριστεί, εδώ και μια δεκαετία, ως «Ολυμπιακά» έργα ή αλλιώς έργα «Ολυμπιακής φιλοξενίας», εν όψει των αγώνων στην Αθήνα το 2004. Σήμερα, 7 σχεδόν χρόνια μετά το πέρας των αγώνων, το θεσμικό πλαίσιο κατασκευής υπόγειων πάρκιγκ, κάτω από πάρκα, πλατείες και λοιπούς δημόσιους χώρους, παραμένει το ίδιο και συνεπάγεται εξαιρετικά προνόμια ( επιδότησης, επένδυσης και λειτουργίας) για τους εργολάβους που αναλαμβάνουν να τα κατασκευάσουν και να τα λειτουργήσουν, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, και όχι προφανώς στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής για τη βιώσιμη μετακίνηση», αναφέρει η «Ανοιχτή Πόλη» σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ακόμη πως «Τα υπόγεια πάρκιγκ αποτελούν επίσης ζήτημα, που τα προηγούμενα χρόνια αναδείχθηκε στο δημόσιο διάλογο για τα θέματα της πόλης. Αποτέλεσαν σε πολλές περιπτώσεις το αντικείμενο αγώνων για χιλιάδες κατοίκους και φορείς της πόλης, που δεν θέλουν να δουν τους λιγοστούς χώρους πρασίνου να καταστρέφονται προς όφελος του ΙΧ αυτοκινήτου και της κερδοσκοπίας».


One response to “STOP για γκαράζ στο Α’ Νεκροταφείο

 • aggeliko2000

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
  Η κινητοποίηση των πολιτών απέτρεψε τη σημερινή απόπειρα καταστροφής της πλατείας του Α’ Νεκροταφείου
  — Δημοσιεύτηκε 14/03/2011
  Η κινητοποίηση κατοίκων και φορέων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας, μαζί με δημοτικούς συμβούλους από την Ανοιχτή Πόλη και άλλες παρατάξεις, απέτρεψε την εγκατάσταση στο χώρο του εργολάβου που έχει αναλάβει την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία του Α’ Νεκροταφείου.
  Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι εξέφρασαν, με τη δυναμική τους κινητοποίηση ήδη από τα χαράματα, τη βούλησή τους να μην καταστραφεί η ιστορική πλατεία προς όφελος του κέρδους και ενάντια σε κάθε λογική βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής προστασίας.

  Τα σημερινά γεγονότα ήταν τα πρώτα σε μια σειρά αντιδράσεων και ενεργειών των ενεργών πολιτών, που θα αναμφίβολα θα συνεχιστούν μέχρι να ματαιωθεί οριστικά αυτό το καταστρεπτικό, παράλογο έργο.

  Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής, τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς και τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους –ιδιαίτερα της πλειοψηφίας που διοικεί το Δήμο και δεν επιτρέπεται να υπεκφεύγει άλλο- να πάρουν θέση και να αναλάβουν δράση δεδομένου ότι:

  – το συγκεκριμένο έργο τον μόνο που θα ωφελήσει είναι τον εργολάβο που θα το κατασκευάσει και λειτουργήσει και όχι το περιβάλλον και τη γειτονιά
  – η πλατεία του Α’ Νεκροταφείου είναι χώρος που έχει παραχωρηθεί από ιδιώτη με όρο την μη οικονομική εκμετάλλευσή του
  – οι αρνητικές παρακαταθήκες και τα τεχνικά έργα – «ουρές» της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας 2004 πρέπει κάποια στιγμή να ακυρωθούν!

  Ζητάμε να σταματήσουν όλες οι εργασίες και να τεθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με εισήγηση να ακυρωθούν οριστικά τα έργα στην πλατεία Α’ Νεκροταφείου, στην Κύπρου και Πατησίων, καθώς και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις έργων κατασκευής υπογείων χώρων στάθμευσης κάτω από πάρκα, πλατείες και άλλους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: