Η 3η και ”φαρμακερή” νύχτα στην Πλατεία Συντάγματος…

.
πηγή ΕΟΣ –> εδώ
.
Η 3η νύχτα στο Σύνταγμα κατέγραψε μια τομή σημαντική, που η σημασία της θα γίνει εμφανής τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για μια από τα κάτω συλλογική προσπάθεια υπέρβασης του αυθόρμητου χαρακτήρα των συγκεντρώσεων που γίνονται εκεί. Η ανοιχτή Συνέλευση ήδη μέσα σε τρεις μέρες ωρίμασε ως μια αμεσοδημοκρατική πολιτική διαδικασία, απέκτησε ζωντάνια και μαζικότητα και αναλαμβάνει πλέον να διεκπεραιώνει πρακτικές δράσεις και πρωτοβουλίες. Το στοιχείο αυτό αυτοπροσδιορίζει πλέον τους “αγανακτισμένους” πολίτες ως “αποφασισμένους” που αυτοοργανώνονται για να δώσουν άλλες διαστάσεις στην “αγανάκτησή” τους.
.
Παρ’ όλα αυτά η “αγανάκτηση” υπάρχει ακόμα και δεν έπαψε να εκφράζεται ούτε στιγμή με τους τρόπους που εκφραζόταν και τις προηγούμενες μέρες:
.
.
Εκτός από την αγανάκτηση, συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και η δυσπιστία κάποιων “αντικαπιταλιστών” απέναντι σε αυτό το πρωτόγνωρο κύμα πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Είναι γνωστό ότι “Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει”. Ας περιμένουμε λοιπόν να συνεδριάσουν κονκλάβια και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα έχουν την δική τους εσωτερική δυναμική, δυναμική η οποία δεν εταιροπροσδιορίζεται – αλλά ούτε και μπορεί να επηρεαστεί καθοριστικά – από αποφάσεις των όποιων κομματικών επιτελείων…
.
Λέγεται ότι ο Λένιν χόρεψε στο χιόνι τη μέρα που η εξουσία των μπολσεβίκων ξεπέρασε τις 72 μέρες μέσα στις οποίες είχε εκπληρωθεί το πεπρωμένο της Παρισινής Κομμούνας. Όμως, επειδή οι πρόσφατες κινητοποιήσεις δεν είναι συμβάν τόσο σημαντικό όσο η Οκτωβριανή Επανάσταση – όπως φαντασιώνονται κάποιοι από αυτούς που τις στηρίζουν αλλά και κάποιοι από αυτούς που τις κατακρίνουν – θεωρούμε ότι οι 3 νύχτες που προηγήθηκαν είναι αρκετές για να γελάσει και το δικό μας χειλάκι. Οι 3 αυτές συνεχόμενες νύχτες συγκροτούν ήδη ένα σημαντικό πολιτικό συμβάν που επαναπροσδιορίζει το πολιτικό σκηνικό και ανοίγει νέους ορίζοντες για την παρουσία των λαϊκών μαζών στις τρέχουσες εξελίξεις…
.
Επίσης θα θέλαμε να αφιερώσουμε σε όσους θεωρούν ότι τα συνθήματα που φωνάζει ο “αγανακτισμένος” κόσμος στο Σύνταγμα είναι απολίτικα και δεν δίνουν “επαναστατική” προοπτική στον αγώνα, το παρακάτω έγγραφο. Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε την 21η Νοεμβρίου του 1973 από τον Αστυνόμο Β’ ΛΑΓΙΟ Θεόδωρο της Υποδιευθύνσεως Γενικής Ασφαλείας Πατρών και καταγράφει τα συνθήματα που φώναζαν τότε οι φοιτητές, όπως το «ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΑΡ’ ΤΗ ΔΕΣΠΙΝΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ», «Ο ΛΑΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΕΙ» και το «ΔΟΥΛΑ-ΔΟΥΛΑ- ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ», το οποίο απευθυνόταν στον πατέρα του σερ Βασιλείου Μαρκεζίνη:
.
.
Τελειώνοντας δημοσιεύουμε ένα ντοκουμέντο, το οποίο εκτός των άλλων έχει το προσόν να είναι απλό, σύντομο και περιεκτικό:
.
Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος
.
Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
.
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.
.
Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.
.
Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
.
Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.
.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.
.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.
.
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!
ΙΣΟΤΗΤΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!
 

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: